Ride Ke Mae Hong Son 1864 corner , Pai , Phu Tub Berk (Last Day 11)

salam rakan2 / overlanders

day 11 last day( 10hb sabtu) surattani
Malam tadi kami ke bandar surattani, jarak dari penginapan adalah sekitar 25km, jauh jugak tu..kami nk p cari makanan ja sbb di tempat kami menginap ni x dak makanan muslim, tepi highway AH 2,route 41.Aku mmg x pernah lagi stay kt Surat ni, hanya dok lalu ja setiap kali ride.
Mintak bantuan dan rujukan dari Cikgu Wan dan Aju, kami pun p naik moto cikman. Satu motor ja lebih senang bergerak.

Lebih kurang 20 minit kami sampai ke pekan Surat, cari2 dan jumpa peniaga2 muslim, dapat la beli pulut ayam dan kuih apa x tau mcm apam balik, tapi nipis dan garing..wow!
sudah ja membeli, hujan turun selebat2nya, dah la kami dua pakai sluaq jeans 3 suku ja..(tutup aurat na) pederas moto cari bus stop. Naya dh malam ni, bukak bungkusan mkanan , kami mkn kt bus stop..setiap org yang lalu kami jemput mkan , senyum ja depa.. nak buat gena..lapaq oiii..
Nampak gaya hujan x mau berhenti, tgok jam dah pkul 12, maknanya dah 2 jam aku ngan cikman dok tggu hujan stop.

Rasa sejuk mcm kt Phu Tub Berk dah…mcmna pun kena redah juga, so amik keputusan pederas moto dalam hujan..dalam 1 km ada 7E, berhenti isi myk moto lepas tu aku beli baju hujan plastik, 29bht..dapat la cover sikit dari basah lencun.
sampai resort, salin pakaian dan mandi, sempat aku update pengalaman hari ke10, lepas tu mkn ubat demam dan terus tertido. Esoknya hujan masih renyai2, kami redah jugak sbb takut lewat sampai kt Border Malaysia. Perjalanan macam biasa, cuma sat2 kena berhenti, mengantuk..aku dan cikman dh diserang selsema dan demam urat..jenggg krengggg…gagah jugak untuk ride. lepas Thung Song kami berhenti makan kt satu kedai Muslim, nasi, teloq dadar dan kensom ikan siakap..160bhat..selesai sorg 80bhat.
Hari ni paling kerap aku berhenti untuk lelap, baru tau umoq dah pelan2 meningkat, 2013 aku ride dari Bangkok balik malaysia pkul 12 tgh mlm sorg2, tidoq pkul 6 pagi kt surattani 30 minit ja…tp tu dlu, la ni haruihhhh dah hahaha..
Sampai hatyai pukul 5 lebih, singgah nk mkn sup kaki lembu, tp belum buka, x bole nk tunggu takut lewat sampai, so teruskan perjalanan, naik ja flyover depan Central Festival Hatyai, aku nampak satu kelibat dengan moto scrambler, mcm pernah ku lihat, tapi di mana….hahahaha jumpa Azman Ali II kt siam lagi, dia p event pikap siam di Songkhla..dok dalam malaysia x berjumpa, rezki berjumpa bila overland ja ngan bgman ni.. So kami ride balik sekali, x dan lepas flyover Phattalung-Pattani hujan lebat menyambut kami ,jemm bgman x bwk baju hujan, kena berhenti dlu kt PTT, minum di Amazon Cafe sementara hujan reda. pkul 8 lebih baru reda sikit, kami teruskan perjalanan , untuk ke border dannok, sbb nk makan nasi + daging bakaq,lgpun kerja minum air ja..perut pun dh berkeroncong..
sembang2 cerita pasal overland dan share location yg best, tgok jam dah 11.30mlm, so kami bergegas untuk kluaq, border x ramai orang, lepas dah cop passport dan serah borang declare kami pun masuk ke malaysia, Alhamdulillah.. lepas bersalam salaman, bangman meneruskan perjalanan balik ke Penang, aku dan cikman balik ke Padang Besar ikut jalan ladang tebu, sunyi sesekali ada la kereta dipandu laju, depa ingat track kot..haha.

aku sampai di rumah dah jam 1.05pagi, sembang2 dengan mak dulu..pastu aku balik ke rumah.. tamattttttttt…
sekian, terima kasih

#TunJebat

#GGK

#GengGilaKonvoi

#MistikTuring

#HondaWave

#Komando98

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: