Ride Ke Mae Hong Son 1864 Corner , Pai , Phu Tub Berk (Day 5)

Salam kawan2/ overlanders

Day 5(4hb Ahad)
Target untuk ride hari ni adalah ke Pai, dan aku menjangkakan perjalanan mungkin mengambil masa yg lama sedikit kerana akan melalui 1864 corner + 762 corner untuk ke Pai.
Pagi2 lagi aku dgn cikman dah sarapan roti telur, kami beli malam tadi dari sorg peniaga muslim. Aku x jadi nak p sarapan dekat masjid sbb tak mau masa bertolak ke MHS delay.
Lepas makan, check out dan cek motor, tgok apa yang patut, tekanan angin, minyak enjin dan brek. Kat lobi jumpa biker moto klasik dri Thai, depa pun nak ke MHS, sempat jugak la bersembang dan ambil gambar.
Seperti laluan semalam, harini lebih banyak curve menanti kami. Aku dengan cikman layan je la, dah mmg tujuan kami pun nak meleper kat sini. Cuma kesian kak sareza la terpaksa dok ligan kami. Bila keluar awal, kereta dan lori tak banyak sangat. Memang layan habis harini. Kualiti jalan dari mae sariang ke mae hong son sangat baik berbanding tahun2 yang lepas.. aku bagi 4 🌟🌟🌟🌟.
Sampai ja di pekan MHS, aku terus bwk depa pi buat sijil dan beli stiker, lepas tu aku p jumpa mber lama..kedai padon stiker, siap bagi stiker free kat aku..haha
Kami tak lepak lama di MHS, sebab ada lagi 762 curve yg perlu di lalui untuk ke Pai. Nak tau berkaitan Pai? Cuba anda google, bagi aku yg menarik kt Pai selain cuacanya yg sejuk adalah dekorasi taman2 dan kedai2 yg pada pendapat aku sangat2 kreatif, pasaipa malaysia tak nak tiru?? Hmmmm…
Lebih kurang pkul 5.30 ptg kami sampai, aku n cikman cari camp site.. tp bila tanya x dak sumber elektrik, aduih mcmna nk charge henpon. So terpaksa melilau dan akhirnya jumpa 1 guesthouse 400bhat untuk 1 mlm ,jadi sorg 200bhat shj. Kak sareza kami tolong cari kt tempat lain sbb tempat kami tggl 1 bilik tu je.
Balik bilik, charge hp dan kamera, rehat sat, lepas tu aku dan cikman kluar kat pasar malam, cari makanan muslim, Alhamdulillah jumpa nasi ayam malam ni, tq bgman sbb bg petua tadi.Untuk pengetahuan hgpa semua, di Pai terdapat komuniti masyarakat china muslim, depa la yg dok meniaga jual maknan halal ni. Aku bantai nasi ayam 2 pinggan, lega balas dendam sbb x makan nasi banyak hari, sepinggan baru 40bhat. Rasanya pasar malam depa di tambah, sbb masa tahun lepas pendek ja..ni aku jalan kaki sampai ke stesen teksi.
Kami jalan2 dan layan busking kt pasar malam.. tak sampai pkul 10 aku dah ngantuk, sbb cuaca semakin sejuk. Aku n cikman terus p amik motor dan balik ke bilik utk lena….sbb esok nak ride lg..
Adioss….
#GgK

#mistikTuring

#riderkapcai

#komando98

15384601_10210020575222398_1833507490523644676_o15380358_10210020574582382_92320667487754217_n15304480_10210020575302400_2104836787993547442_o15271793_10210020575022393_999998981199689538_o15369260_10210020575342401_7630588938397591676_o15370029_10210020578102470_8522664405791149257_o15326054_10210020576822438_3977197371045298520_o15272094_10210020578662484_3563914500537171143_o15272029_10210020578342476_6003926375255063900_o15289309_10210020577822463_4740667807322389368_o15259580_10210020577502455_5326735270129114877_o15272127_10210020575502405_417323843941261790_o15252490_10210020579502505_8507413014433511505_o15304462_10210020579022493_8903612396666357638_o15304439_10210020579782512_7624749854832774439_o15289169_10210020579822513_3860667373268786115_o15304656_10210020580542531_1565857855145090654_o15370055_10210020580582532_3149145006379278636_o15326082_10210020581342551_5169427524018494922_o15326213_10210020581622558_6758551280599770753_o15370064_10210020581462554_8037343710223199843_o15289331_10210020584182622_2020344732079596831_o15259686_10210020582902590_3187536212951156963_o15289292_10210020583022593_304244732375910556_o15289248_10210020583422603_3901349851140375868_o15289235_10210020583822613_8531046053534240151_o15289221_10210020582062569_9192294935370958146_o15288564_10210020582702585_6475384963806619984_o15325179_10210020584622633_8013253889600962828_o15325398_10210020582022568_5802027172112807724_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: