Samui Ride 2 (14-17 Sep 2012)

Alhamdulillah, perancangan selama 2-3 bulan lepas telah berjaya kami laksanakan.Dimana kebanyakan ahli Geng Gila Konvoi telah upgrade motosikal masing-masing,kalau dulu kami naik kapcai,sekarang banyak yang dah memiliki motosikal berkuasa tinggi paling minima pun 650cc (er6n dan Versys).

Tarikh yang dipilih adalah 14,15,16 & 17 September 2012.

Pada 14hb September, Aju,Wan,Adzleen & Mael memulakan perjalanan dahulu menuju ke pekan Nakhorn Si Tammarat lebih kurang 220km dari Wang kelian.Mereka bergerak lebih kurang pukul 6 ptg dan sampai pada jam 11mlm ++..bertolak awal sebab ada ahli yg baru 1st time berkonvoi ke luar negara,jadi nak menikmati suasana luar negara la,,hehe..

15 September 2012.

Kami berkumpul di wang kelian seterusnya bertolak ke Koh Samui pada jam 12 tghari.Aku,Indra,Fadzli,Giy,Edy Ketapang,Cikgu Sham dan 4 orang rakan dari KK Bikers.Kelajuan moto masing-masing purata 130km/j sahaja.Di simpang Ratthapom kami menunggu  rakan bikers KTM yg di ketului oleh Dee Milo..hehehe..dan kami bergerak sekali…selepas lebih kurang 200km kami berhenti mengisi minyak moto,makan dan solat.Image

Image

**Fadzli tgh melantak..hehehehe

Lepas selesai semua,kami bertolak ke Koh Samui,Aju,Wan,Mael & Adzleen dah bertolak dari pekan nakhorn ke Jetty Raja Ferry Donsak,masa keluar dari pekan tempat kami berhenti tu, aku dengan fadzli dan sorg brader dari KK Bikers terpisah dari group depan, so mmg terrtinggal jauh..jadi buat tau je la..memandangkan jalan ni 1st time aku ikut..dan akhirnya aku dan fadzli tersesat masuk ke pekan Nakhorn si tamarat..hehehe..nasib ada no tel..terus tel abg aku (indra) n then aku berpatah balik ke Tha Sala…dua biji versys dan sebiji er6n berkejar kejaran la…dah kena tinggal..

Sampai di pekan Tha Sala,nampak abg aku n cikgu sham tunggu di tepi jalan.Fuhh lega..dinasihatkan kepada rakan2 Bikers yang nk pi ride siam..sila beli sim card no Thai..x kira la Happy ke…1,2 Call ka..janji ada no..senang nk kontek. Ok kami terus ride ke jetty..kelajuan masa ni ada yg 180km/j sebb dah jauh kena tinggal dengan group depan termasuk group Dee Milo KTM..

Sampai di jetty 10 minit sebelum kul 5,yg setia menunggu Aju,Mael,Adzleen,Wan,Giy..yang lain dah naik feri 1 lagi (Seatran Ferry) kami naik Raja Ferry. terus beli tiket rm25 for big bike @ 250baht..sampai kt ferry ja..x leh naik plak..sbb muatan dah penuh,,hadoiii…terpaksa la tunggu feri pukul 6..lepak la dulu kt jeti tu dulu…kena plak hujan..arghhhh..alangkah syoknye kalau ada katil..kahkahkah

Image

Dah tak dan naik feri..posing la dulu..ye x..gambiran gambiran..Go GGK!!!!!

Image

Saspek la Wan..moto Versys x sampai lagi..naik LC pun x pa..janji hati mau!!!!

ImageImageImage

Bergambiran bersama Aju Chin Peng..hehehe

Lebih kurang pukul 6++pm kami naik feri..arghh lega dapat lepak atas feri..letih semua hilang..seronok kena angin laut..ada yg lena..yg dok bersembang..yang mengaji…yg jamu mata..hahahaha…BROTHERHOOD OF BIKERS..

ImageImage

ImageImage

perjalanan lebih kurang sejam setengah..kami sampai n turun dari feri dah pukul 8mlm terus menuju ke kedai makan yg selalu kami lepak sebelum ni..makanan halal,muslim food..masa atas feri abg aku dah tel,tapi bila sampai hampeh..dia x masak apa pun lagi..hangin satu badan kami semua..dah la letih..lapar pulak tu…arghhhhhh….terpaksa makan menu yg sama semua..nasi goreng seafood..fadzl sorg ja mkn tom yam..hehehe…mau sewel menahan lapar..

Image

(Muka tengah tensen lapaq nasik)

Lepas makan..semua ke hotel Aumpai Lamai…450baht..lega dapat mandi dan rehat…lepas rehat sikit lebih kurang,aku pi amik moto sewa (skuter yg kecil mcm honda click 150baht, honda PCX yg besar tu 300 baht sehari) so aku dengan fadzli amik click ja. Malam tu ronda2 la Lamai sampai ke Chaweng..dahaga n lapaq..singgah 7 Eleven..kat sini kedai 24jam berlambak2…makanan ada nasi goreng & pizza yang halal..tp kalau jenih memilih makan ni..mmg payah la nk hidup..hehehe..mcm Adzleen kan senang..2 jam sekali kena p makan…hehehe.

Image

Hotel tempat penginapan…

ImageImage

ImageImage

Lepas pusing2 tu,balik hotel di Lamai..semua lelap…tido..

16 Sept 2012

Bangun subuh..tido balik..cover letih..kul 9 pagi pi kt pasar..makan nasi..kt sini ada makanan muslim nasi campur.

Image Image

time ni hujan renyai2,so aku pi 7 eleven beli baju hujan,mcm Adzleen pakai 30baht 3 ringgit kita je la. Lepas tu kitaorang round2 kat chaweng…naik skuter..haram x pakai helmet..

ImageImageImageImageImageImageImageImage

ImageImageImageImage

Bersama AL Samui hehe                                       Geng GGK dan KK Bikers

ImageImageImageImage

ImageImageImageImage

**Layan ATV pulak 550baht…tapi aku x main pun..sbb dah penah main..masa Samui ride 1..hehehe so bagi kawan2 yg belum pernah rasa main pulak,

ImageImage

**Minah German mana ntah..main selit saja hehe     **Iman Guys…aka Giy

Image

**GGK dan KK Bikers

Image

**Steady KK BIkers….

Time ni kitaorang baru lepas makan durian & nak terjun laut..apa lagi…jommmmmmm..

ImageImageImageImage

Dinner malam ni mewah sungguh…semua total 2400baht utk 14 bikers..kenyang..aroi chin chin.. Lepas makan semua balik hotel untuk mandi..aku dengan lie lepas mandi terus terlelap..sedar2 dah kul 6am.. terus solat subuh..

17 September 2012

Pagi isnin yang mendamaikan, lie,aju,wan,mael,adzleen bergerak balik dulu, depa naik feri pkul 9am..kami yang tinggal balik lewat sikit saja,coz KK Bikers ada yg belum pernah p ke batu Hin Ta Hin Yai, sapa2 yg nak tau apa ada kt batu tu, try la search kt GooGle..hehe

ImageImageImageImage

hehehe lepas habih sesi bergambiran..kitaorg terus menuju ke jetty seatran, 1st time nk try naik feri ni..selalu balik ikut Raja Ferry..tiket pukul 11am..ferry yg kami naik tu mmg ok..bersih..rilek..

ImageImageImageImage

Sampai di daratan lebih kurang 1230pm…so kami meneruskan perjalanan lebih kurang 20km dan isi minyak full tank..lepas tu terus menuju ke Tha Sala, sampai disitu jumpa satu kedai makan Muslim, apa lagi..perut tengah berkeroncong..berhenti dan manikmati mkan tengahari disitu.

ImageImage

Lepas makan kami teruskan perjalanan ke Phattalung, kelajuan moto masa ni sekitar 150km/j…. sampai di Phattalung kami berhenti isi minyak.

Image

Lepas tu terus ke Hatyai, sebb rakan2 bikers yang bertolak awal tadi dah sampai dan sedang menunggu kami di Chekkar Restauran…kami sampai di hatyai lebih kurang jam 5++pm..solat jamak zohor dan asar. lepas tu minum sekejap..lebih kurang pukul 7 kami bergerak balik ke bumi bertuah Tanah Melayu!!

ImageImageImageImage

Alhamdulillah..aku selamat sampai dirumahku syurgaku pada jam 8.30pm…Insyaallah akan ada lagi ride2 yang akan datang…Jarak Perjalanan dari Jetty Seatran Ferry ke Padang Besar lebih kurang 392.8km.

Image

Advertisements

2 thoughts on “Samui Ride 2 (14-17 Sep 2012)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: